Majitelka přinesla bezvládnou fenku křížence středního plemene. Důvod? Slupla půl kila syrového kynutého těsta. Po třech hodinách už jen ležela s nafouknutým břichem.

Fenku jsme klinicky vyšetřili a ujistili se, že je stabilní. Rentgenový snímek břicha potvrdil žaludek naplněný zažitinou a plynem.

Pozření syrového kynutého těsta je (nejen pro psa) nebezpečné ze dvou důvodů. Při kynutí vzniká velké množství plynu, který se v žaludku hromadí, což může způsobit až obávané přetočení (torzi) žaludku. Při kvašení se také tvoří alkohol, který zas může pejska opít.

V analgosedaci jsme fence vypumpovali žaludek. V jeho obsahu jsme nalezli rozinky, proto jsme jí odebrali krev ke stanovení parametru SDMA. Rozinky jsou pro psy toxické, protože ohrožují funkci ledvin, i když není jasné jak, neboť některým psům nevadí.

SDMA se zvyšuje již při poškození čtvrtiny tkáně ledvin, zatímco jiné parametry se zdají být v pořádku až do poškození zhruba tří čtvrtin ledvinové tkáně. Proto je SDMA velmi užitečným markerem hrozícího selhání.

Naše mlsná fenka nakonec vyvázla bez následků. A jestli dál své paní asistuje při pečení? Nevíme. Znovu se u nás zatím neukázaly.