Bylo by krásné, přiučit svou fenku nebo kočku zásadám plánovaného rodičovství. Případů, kdy majitele březost milované svěřenkyně překvapí, je ale víc než dost. Není kastrovaná? Pak s možností zabřeznutí tak trochu počítejte.

Délka březosti je u savců velmi rozdílná. Zatímco myš je březí pouhé tři týdny, slůně čeká na svou chvíli dlouhých 600 dnů. Březost feny trvá (díkybohu) jen něco přes 60 dnů, u kočky o pár dní méně. Nesouvisí to tak úplně s velikostí. Menší morče je březí kolem 70 dní, mláďata se ovšem rodí zcela životaschopná: vidí, chodí a brzy začnou pojídat i pevnou potravu.

Během březosti dochází v těle matky k řadě hormonálních i metabolických změn. Projevují se změnou chování, zejména zvýšeným apetitem v poslední třetině březosti. Rozhodně vyjděte budoucí mamce vstříc a zásobte ji výživnější, ovšem zdravou potravou. Nabídka krmiv určených pro březí a kojící fenky je dostatečně bohatá.

Potvrzení březosti se děje většinou ultrazvukovým vyšetřením bříška, u fen od začátku čtvrtého týdne březosti. Při tom lze samozřejmě stanovit i počet štěňat v děloze.

Už se to blíží

S blížícím se termínem porodu fenka přestane tolik jíst a začne si hledat klidné místo k porodu. Usnadněte jí to dostatečně velkým pelíškem v klidné části bytu nebo domu se stabilní teplotou, na které je zvyklá a kde se nebojí. Místnost by měla být dobře větratelná a samozřejmě čistá.

Spolehlivým příznakem blížícího se porodu je pokles rektální teploty až o jeden stupeň přibližně 24 hodin před jeho začátkem. Bezprostředně před porodem teplota začne opět stoupat k normální hodnotě 38–39 °C. Můžeme pozorovat neklid, zejména u prvorodiček nebo úzkostných zvířat fixovaných na svého majitele. Co mám dělat, ptají se psí oči a čekají rozvážnou odpověď. Proto teď také čtete tento článek.

Porod začíná odchodem plodové vody a nástupem porodních stahů. První mládě většinou přijde na svět během několika minut. Interval mezi porodem dalších štěňat už bývá delší. Celý porod může trvat několik hodin, ale i celý den.

Nečekejte, že po každém štěňátku vyjde i jeho placenta. Stejně tak je zbytečné fenku nutit k jejich pozření. Reflexní povinnost matky uklidit a nepřitáhnout pozornost predátorů můžete vzít s klidem na sebe.

Rizika během porodu

Pokud jde všechno, jak má, jen se dívejte a žasněte nad okamžikem stvoření. Rozhodně ale buďte nablízku.

Poměrně značným rizikem je zalehnutí štěňat matkou. Riziko je vyšší u větších plemen, prvorodiček a fen fixovaných na své majitele. Můžete mu čelit pořízením vhodných zábran (poradíme vám) a hlavně důslednou kontrolou. Nemůžete-li bezprostředně být u celého porodu, použijte kameru a celé dobrodružství bedlivě sledujte z místa, z něhož dokážete okamžitě zasáhnout.

Jestliže si matka neví rady, pomozte jí. Zbavte štěňata plodových obalů, aby se neudusila. Podvázat pupečník je nutné pouze v případě, že mládě ještě nedýchá a z pupečníku krvácí. Pomoc je nezbytná i v případě, kdy matka nemůže štěňátko vytlačit. Pomalými pohyby ze strany na stranu se ho snažíme dostat z porodních cest. Pak štěně osušíme, jemnou masáží podpoříme krevní oběh a co nejdříve ho položíme tam, kam patří. Kontaktu s matkou ani jejímu jazyku konkurovat nedokážeme.

Už je tady máme

Již během porodu se nejstarší mláďata sápou po strucích. Čím dříve začnou sát, tím lépe. První mléko, tzv. mlezivo, je zdrojem důležitých protilátek a energie do prvních dnů. Začne-li štěně sát, má do značné míry vyhráno.

Štěňata je moudré hned po porodu označit, např. barevnou stuhou kolem krku. Děláme to kvůli identifikaci a možnosti spolehlivé kontrole hmotnosti.

Po porodu se fena několik dní nebo i týdnů tzv. čistí. Odcházejí zbytky plodové tekutiny a obalů.

První odčervení štěňat je na řadě ve stáří dvou týdnů. Druhé by mělo následovat ve věku čtyř týdnů, můžete s ním ale počkat do 6 týdnů a spojit ho s prvním očkováním, případně čipováním, tetováním a vystavením očkovacího průkazu.

Štěňata by měla u matky pobýt do stáří 8 týdnů. Pak je můžeme postupně odstavit a přestěhovat k novým majitelům.

Kdy k porodu volat doktora?

Když na našem pracovišti diagnostikujeme březost, poučíme majiteli o tom, kdy by nás měl kontaktovat.

Rozhodně to doporučujeme hned, jak porod začne, abychom se naladili do stavu bojové pohotovosti. Pak neváhejte volat o pomoc, jestliže odejde plodová voda, ale do 10 minut nenastanou porodní stahy, nebo když porodní stahy pokračují, ale během 20 minut se žádné štěně nenarodí.

Pokud si nejste jisti, že jsou všechna štěňata na světě, doporučujeme sonografickou kontrolu bříška. Většina nejasností se obvykle vyřeší radou po telefonu. V závažnějších případech je nutný příchod veterináře nebo návštěva veterinárního pracoviště. Vždy jsme připraveni poradit, zasáhnout a případně i operovat.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.