K nejčastějším návštěvníkům veterinárních ordinací patří psi a kočky s onemocněním parodontu, neboli zánětem závěsného aparátu zubu. Na vzniku parodontitidy se podílí několik faktorů.

Na zubech se tvoří zubní plak, nažloutlý, měkký povlak, ve kterém se skvěle daří bakteriím. Pronikají do krevního oběhu a napadají nejvíc prokrvené orgány, tj. ledviny a srdce. Z banální příčiny se tak může rozvinout endokarditida (zánět srdce) nebo ledvinná insuficience (nedostačivost). 

Časem zubní plak mineralizuje a mění se v zubní kámen (tvrdá šedá substance). Přidává se zápach z dutiny ústní, odhalení zubních krčků a kořenů, bolestivost při kousání a krvácení.

Co vznik choroby podporuje

Příčinou parodontitidy bývá nedostatečná hygiena, ale i mnohé další faktory – chybné postavení zubů, plemenná predispozice (typicky u brachycefalických plemen), deformace kořene zubu, nedostatečné množství slin, které omezuje samočistící schopnost v dutině ústní nebo nefunkční okluzální zatížení např. vlivem poškození zubů při nošení kamenů. 

Parodontitida bývá příznakem i některých systémových onemocnění jako cukrovky a chronického selhání ledvin, u koček retrovirové infekce, u psů syndromu deficitu adheze leukocytů (především u irského setra) a podobně.

Terapie nebolí, ale zatěžuje

Zubní kámen odstraníme pomocí ultrazvuku. Ošetření probíhá v celkové anestezii, proto doporučujeme předoperační vyšetření krve. Za odstraněním kamene následuje leštění zubů depurační pastou a speciálním kartáčkem.

Více o odstranění zubního kamene

I když zákrok nebolí a není sám o sobě ani nebezpečný, anestezie zatěžuje organismus. Nejlepší je proto parodontitidě předcházet pravidelnou péčí a preventivními lékařskými prohlídkami chrupu vašeho zvířátka.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.