Zubní kámen u psů a koček není jen banálním estetickým problémem, ale spouštěčem nepříjemných onemocnění zubů a dásní. Proto by měl být pravidelně odstraňován.

Více o onemocnění parodontu

Pejskovi a kočičce to samozřejmě nevysvětlíme. Proto jim zubní kámen odstraňujeme v celkové anestezii. Standardní je anestezie nitrožilní. Inhalační anestezii doporučujeme u starších a chronicky nemocných zvířat (kardiovaskulární choroby, epilepsie apod.). 

Ošetření začíná klinickým vyšetřením a odběrem anamnézy. Je-li to nutné, jde zvířátko i na další vyšetření, jako třeba biochemické vyšetření krve, které nám zhodnotí funkci jater, ledvin a hladinu glukózy v krvi. Není to samoúčelné: snížíme rizika anestezie a odhalíme případná onemocnění vnitřních orgánů v raném stadiu, což umožní včasnou léčbu.

Průběh zákroku

Během zákroku pacienty monitorujeme, temperujeme a zásobujeme infuzním roztokem. Zubní kámen odstraníme ultrazvukem a pak zuby mechanicky vyleštíme. Někdy je zákrok triviální, jindy vyžaduje rentgenogram zubů, který určí, zda už nejsou narušeny tak, že vyžadují extrakci. Trhání zubu přitom může být i velmi náročné (v závislosti na délce a počtu kořenů), hrozí infekce rány a nutnost nasazení antibiotik. Opravdu je lepší se mu vyhnout.

Po zákroku vám vysvětlíme pravidla domácí péče o ústní dutinu. Vysvětlíme metody čištění zubů pomocí zubních kartáčků, speciálních zubních past nebo dentálních přípravků přidávaných do krmení a vody.

Cena zákroku závisí na diagnóze konkrétního případu, a bohužel ji neumíme určit předem. 

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.