Touha po zachování rodu je u zvířat tak silná, že když nejsou mláďata na obzoru, matka si je vymyslí.

Říje (estrus) je vrcholnou fází tzv. estrálního cyklu, v němž klidový stav reprodukčních orgánů přechází do stavu plodnosti, a pokud nedojde k zabřeznutí, znovu se vrací do klidové fáze. Říkáme, že říjná fena hárá, kočka se mrouská, kráva se běhá, koza se prská — snad každé domácí zvíře prožívá svou říji pod jinou nálepkou.

V říji se rozběhnou hormonální procesy, jejichž cílem je zvýšit atraktivitu samice pro samce a načasovat okamžik ovulace tak, aby k němu došlo (u psa a kočky) právě v okamžiku kopulace.

I když každé hárání nekončí březostí feny, hormony ji mohou mást celé dva měsíce až do doby domnělého porodu. To pak před “termínem” začne fenka tahat do pelíšku hračky, ztratí chuť k jídlu, začne “bezdůvodně” kňučet a tvářit se poněkud melancholicky.

Projevy falešné březosti (pseudogravidity) neovlivňují jen hormony, ale i psychika. Častější a nápadnější bývají u fen chovaných v domácnosti, přehnaně opečovávaných, s domovským právem v páníčkově posteli a podobnými návyky.

Přitom ale nejde o rozmar či fikci. Fence skutečně zduří mléčné lišty, někdy dojde i ke tvorbě mléčného sekretu (pseudolaktaci). Vzniká riziko zánětu vemínka.

Abychom mateřský blud fenky neposilovali, odstraňte z dosahu všechny její hračky, naordinujte jí častější procházky, omezte mazlení a kontakt s mléčnou lištou. Pokud si reakcemi fenky nadále nejste jisti, navštivte nás. Předepíšeme jí medikamenty, které dokážou falešné příznaky porodu zmírnit.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.