Co je vektorové onemocnění

Vektorové onemocnění je onemocnění přenášené parazitem, tzv. vektorem. U psů a koček je to nejčastěji klíště, blecha, komár nebo pakomár. V naší zeměpisné šířce se nejčastěji setkáváme s lymskou boreliózou, anaplazmózou a virovou (klíšťovou) encefalitidou. V podmínkách klimatické změny se novou hrozbou stává také ehrlichióza, dirofilarióza, leishmanióza a babezióza.

Kontakt chlupatého kamaráda s vektorem je při jeho aktivitě velmi častý. Riziko onemocnění, které mu může jeho život znepříjemnit nebo ohrozit, je tedy poměrně značné.

Základní prevencí je důsledná (a celoroční!) aplikace repelentů a pravidelná kontrola srsti. Riziko nákazy roste s dobou přisátí klíštěte. Proto bychom je měli objevit a odstranit co nejrychleji.

Některým chorobám lze předejít i očkováním.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je v Evropě široce rozšířené onemocnění přenášené především klíšťaty druhu Ixodes ricinus. Způsobuje je bakterie Borrelia burgdorferi, která se v klíšťatech rozmnožuje a z jejich trávicího traktu pak přechází do otevřené ranky v kůži hostitele.

Onemocnění se většinou rozvine jen u vnímavých nebo oslabených jedinců, a to po 1 až 6 měsících od přisátí klíštěte. Projevuje se horečkou, letargií, bolestivostí kloubů a obtížemi při chůzi, zvětšenými mízními uzlinami, hubnutím, skleslostí a/nebo nechutí k jídlu.

Vzácněji borelióza vyvolává křeče, zvýšenou agresivitu, v nejhorším případě selhání srdce nebo ledvin.

Jak boreliózu poznat a co dělat

  • Kouslo vašeho čtyřnohého kamaráda v posledním půlroce klíště?
  • Není očkovaný proti borelióze?
  • Má jeden, nebo více z těchto příznaků: horečku, kulhá, je skleslý nebo naopak agresivní, nemá chuť k jídlu, hubne, má zvětšené mízní uzliny?

Pokud pozorujete více příznaků, navštivte veterináře.

Diagnostika a průběh léčby

Diagnostika lymské boreliózy se opírá o stanovení specifických protilátek v krvi. Porovnáváme dvě vyšetření provedená v rozmezí 14–21 dní.

Existuje také řada rychlých diagnostických testů. V naší ordinaci používáme prověřený snap test 4DX firmy IDEXX.

Přítomnost bakterie lze také prokázat vyšetřením samotného klíštěte, takže se k nám váš miláček nemusí obtěžovat. Vzorek odesíláme do specializované laboratoře, na výsledek se čeká několik dnů.

Vzorek můžete do laboratoře odeslat i sami. Jejich nabídku najdete na internetu. Pak k nám nemusíte vážit cestu ani vy.

K léčbě lymské boreliózy se užívá dlouhodobá aplikace specifických (úzkospektrých) antibiotik.

Prevence

Proti lymské borelióze je možno zvíře očkovat. K dosažení účinnosti je ale nutno dodržet vakcinační schéma. Přeočkování následuje po třech týdnech a potom každoročně.

Anaplazmóza

Anaplazmóza (psáno i anaplasmóza) je infekční onemocnění způsobené bakterií Anaplasma phagocytophilum. Na začátku je rovněž kontakt s klíštětem.

Příznaky onemocnění

Inkubační doba je dlouhá asi týden. Někteří jedinci ovšem nemusí mít příznaky ani měsíc po infekci. V tom je velké riziko anaplazmózy.

Projevy onemocnění jsou nespecifické, často podobné příznakům lymské boreliózy. Mezi nejčastější patří zvýšená tělesná teplota, únava, malátnost, nechutenství, bolest kloubů a svalů.

Diagnostika a průběh léčby

K určení diagnózy potřebujeme mikroskopické vyšetření krevního nátěru, Referenční laboratoř zkoumá výskyt specifických protilátek nebo přímo bakterií v krvi.

K léčbě nasazujeme specifická antibiotika po dobu několika týdnů. Odezva při správné a cílené léčbě je velmi rychlá.

Možné komplikace

Komplikace při správné léčbě nastávají výjimečně. Neléčená nebo pozdě léčená anaplazmóza může přejít do chronické fáze, která se projevuje zvýšenou únavou až netečností. Dojde-li k současné nákaze bakteriemi borelií, jsou důsledky onemocnění ještě závažnější.

Prevence

Očkování neexistuje. Řiďte se obecnými pravidly pro prevenci vektorových onemocnění.

Klíšťová encefalitida

Encefalitida je virové onemocnění, které způsobuje zánět centrálního nervového systému. U psa i kočky je naštěstí vzácné, o to závažnější ale může mít průběh

Příznaky onemocnění

Příznaky odpovídají zánětu mozku. Dostaví se horečka, apatie, zvracení, abnormální chování, křeče nebo částečné ochrnutí.

Diagnostika a léčba

Encefalitidu diagnostikujeme testem mozkomíšní tekutiny na výskyt specifických protilátek. Specifická léčba neexistuje. Aplikujeme podpůrnou terapii, která bývá úspěšnější v raném stádiu onemocnění.

Možné komplikace

Součástí podpůrné terapie bývá hospitalizace. U zvířat s těžkým průběhem onemocnění a špatnou prognózou zvažujeme euthanasii (utracení).

Prevence

U encefalitidy neexistuje ani specifická prevence. Doporučujeme pravidelné používání preventivních odpuzovacích prostředků (obojky, pipety, tablety) a pečlivou kontrolu srsti po každé vycházce.

Ehrlichióza

Původcem onemocnění je bakterie Ehrlichia canis, která napadá bílé krvinky. Přenašečem je klíště hnědé. Choroba se vyskytuje převážně v oblasti Středomoří.

Příznaky

Infekce se projevuje malátností, horečkou, zvětšením mízních uzlin, zvracením, zánětem očí a krvácivými stavy.

Diagnostika a léčba

Informace o přisátém klíštěti zdůvodňuje podezření na vektorové onemocnění. Konečnou diagnózu určí test protilátek.

Nasazujeme dlouhodobou podpůrnou terapii s použitím specifických antibiotik.

Možné komplikace

S oslabením imunitního systému může dojít k dalším bakteriálním infekcím. Chronický průběh vede k postupnému zhoršování zdravotního stavu, takže léčba nemusí být efektivní.

Prevence

Vakcinace neexistuje, jedinou prevencí je systematické používání antiparazitárních přípravků.

Dirofilarióza

Dirofilarióza je onemocnění až dosud rozšířené v zemích jižní Evropy. Původcem je srdeční červ Dirofilaria immitis a červ Dirofilaria repens, který způsobuje kožní formy dirofilariózy. V dospělosti může být dlouhý až 25 centimetrů.

Přenašečem vajíček červa jsou komáři, kteří se nakazí krví nemocného zvířete a pak infekci nemoc přenášejí dále. Onemocnění se projeví přibližně 6 měsíců po bodnutí nakaženým komárem.

Příznaky

Příznaky závisí na lokalizaci dospělého červa. Onemocnění se projeví dýchavičností, kašlem, snížením hmotnosti i aktivity. Souběžně dochází k poškozování vnitřních orgánů. U kožní formy choroby se objevuje zánět kůže, spojivek a očí.

Diagnostika a průběh léčby

Dirofilarióza se diagnostikuje pomocí krevních testů na specifické protilátky. V raném stádiu lze použít i tzv. Knottův test na detekci mikrofilárií (infekčních larev) srdečního červa. Pacient podstupuje také sonografické vyšetření srdce. Kožní formu onemocnění signalizuje nález červa v oku nebo zánět a další změny pokožky.

Onemocnění je dobře léčitelné v rané fázi pomocí přípravků, které likvidují larvy. Při napadení srdce dospělým červem je už léčba velmi složitá.

Možné komplikace

Onemocnění v pokročilém stádiu může skončit oběhovým selháním.

Prevence

K prevenci používejte repelentní přípravky.

Babezióza

Bebézie je prvok přenášený klíštětem pijákem lužním. Napadá červené krvinky v těle hostitele. Z jižní Evropy se rovněž začal šířit i na naše území.

Příznaky a průběh léčby

První příznaky se objevují 1–3 týdny po přisátí pijáka. Nástup bývá velmi rychlý: vysoká horečka, nechutenství, ztráta kondice a hmotnosti, zbarvení sliznic do žluta (tzv. žloutenka), tmavá moč. Jsou popsány i formy chronického onemocnění s postižením svalstva, kůže, očí a dýchacích cest.

K léčbě se používá specifický přípravek, který ale tč. není v ČR dostupný.

Možné komplikace

Babezióza je velmi vážné onemocnění s vysokou smrtností, zejména v případě pozdní nebo žádné léčby.

Prevence

Viz prevence ostatních vektorových onemocnění: pravidelné celoroční užívání repelentů, důsledné prohlížení srsti, včasné odstraňování přisátých parazitů, sledování kondice a zdravotního stavu. Při podezření na výskyt onemocnění navštivte zvěrolékaře.

Leishmanióza

Původce onemocnění je prvok Leishmania infantum. Přenašečem je středomořský noční pakomár, který se začíná stěhovat i k nám.

Příznaky onemocnění

První klinické příznaky se mohou projevit až několik měsíců po kontaktu s nakaženým pakomárem. Změna zdravotního stavu je často pozvolná. Projevuje se snížením tělesné hmotnosti, zvětšením mízních uzlin, zhoršením kvality srsti a změnami na pokožce. Později dochází k poškození vnitřních orgánů.

Diagnostika a průběh léčby

Při podezření na leishmaniózu je nutno prokázat výskyt specifických protilátek. Léčba je velmi náročná a nemusí být úspěšná.

Možné komplikace

Neléčená zvířata hynou během několika měsíců až let. Onemocnění je přenosné i na člověka, postižená zvířata je proto vhodné umístit do karantény.

Prevence

Viz prevence ostatních vektorových onemocnění.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.