Lesklá zdravá srst je přáním i vizitkou majitele psa. Proto není divu, že velkou část pacientů v naší čekárně tvoří psi, kteří mají s kůží či srstí problémy. Přitom vůbec nemusí jít o pouhou kosmetickou záležitost. 

Na kvalitu srsti působí řada faktorů fyziologických i patologických. K nejčastějším patří línání, stres a onemocnění, ale také gravidita, špatná strava, změna ve výživě nebo nesprávné skladování krmiva. Většině vlivů lze buď předejít, nebo je aspoň mírnit. 

Jinak tomu je s problémy kůže. Protože je obvykle způsobují genetické predispozice, ani ta nejlepší péče často mnoho nezmůže. Určitá plemena pronásledují závažnější formy onemocnění, jejichž diagnostika pak hraje významnou roli mj. v plemenitbě.

Co dělá srst krásnou

Na kvalitu srsti mají vliv základní živiny: bílkoviny, cukry, tuky, mastné kyseliny (zejména omega 3 a omega 6), vitaminy (vitamin A, vitaminy skupiny B, niacin, biotin) a minerály. Z minerálních látek je to hlavně zinek, jehož nedostatek může vyústit až v dermatózu. I toto onemocnění ale bývá u některých plemen, především severských, geneticky podmíněné.

Velké množství dermatologických onemocnění způsobují vnější parazité, bakteriální infekce kůže a plísně. Na kůži se mohou projevit i některé endokrinní poruchy. Také chemické a fyzikální vlivy (např. sluneční svit) mívají neblahý vliv na povrch těla. A stopy na srsti konečně nechávají i (už zmíněné) psychické problémy.

Na stavu kůže a kožních derivátů (tak říkáme drápkům, uším nebo paranální váčkům) se velkou měrou podílí také stav imunitního systému (alergie, autoimunitní onemocnění) a genetická výbava jedince. Velmi častým problémem bývají kožní novotvary.

Kůže je největší orgán

Kůže je největší, nesmírně důležitý, a přitom podceňovaný orgán živočichů. Vytváří styčnou plochu těla s vnějším prostředím, čímž tělo chrání proti nejrůznějším vlivům. Proto je tak důležité dbát o kvalitu srsti správnou výživou, pravidelnou péčí a prevencí proti zevním parazitům (např. pomocí obojků, tzv. spot-onů).

Pokud s kůží nebo srstí vašeho kamaráda není něco v pořádku, navštivte nás. Zjistíme, zda jde o skutečný problém, nebo planý poplach. I v dermatologii platí, že včasné podchycení choroby výrazně zlepšuje vyhlídky léčení. 

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.