Psincový kašel (infekční laryngotracheitida) je nakažlivé onemocnění, které postihuje psy všech věkových kategorií. Název napovídá, že největším zdrojem infekce jsou místa s velkou koncentrací zvířat, kde dochází k rychlému šíření.

Zvýšené riziko se ale netýká jen chovných stanic nebo útulků, nýbrž i návštěv svodů, výstav, soutěží a cvičáků. Mezi nakažením a prvními projevy nemoci obvykle uběhne několik dnů. Když chovatelé přicházejí k nám, často uvádějí, že pes má podrážděný žaludek, chce se mu zvracet nebo má v krku uvíznutou kost.

Původců psincového kašle je několik. Jsou virového i bakteriálního původu. Pronikají do těla vdechnutím a napadají sliznice horních cest dýchacích. Reakcí sliznice je otok, který vyvolává pocit dráždění a kašel, někdy provázený produkcí malého množství sekretu. Pes obvykle nemá teplotu ani další příznaky. 

Bakterie zhoršují průběh

Komplikací může být infekce způsobená nejen viry, ale i bakteriemi. Pak se zánět může rozšířit i na dolní cesty dýchací. Objeví se zvýšená teplota, namáhavé dýchání, snížený příjem krmiva a/nebo netečnost. 

Bakteriální infekce může mít vážný průběh hlavně u psů oslabených jiným respiračním, kardiologickým nebo onkologickým onemocněním, u nevakcinovaných starších psů nebo u psů v rekonvalescenci.

Jak psa léčit

Při vyšetření nemocného pejska odhalíme nebo zohledníme rizikové faktory, určíme správnou diagnózu a adekvátní způsob léčby. Během ní je dobré zvolit klidový režim. Vlhká strava omezí dráždění hrdla. Kašel lze také mírnit tím, že psa nebudete tahat za obojek. 

Nezbytně nutná je ohleduplnost k ostatním chovatelům. Kontakt se psími kamarády odložte na dobu, až zase bude všechno v pořádku. 

Imunita nestačí

Prodělání psincového kašle zvyšuje imunitu vůči reinfekci, je ale poměrně krátká. Proto majitelům doporučujeme každoroční očkování psa polyvalentní vakcínou. Zvyšuje odolnost dolních cest dýchacích a snižuje riziko závažného průběhu onemocnění. 

Na trhu jsou i vakcíny chránící proti všem projevům onemocnění. Nebývají součástí standardního vakcinačního programu, aplikují se samostatně. Účinnost očkování vždy závisí na zdravotním, resp. imunitním stavu pejska.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.