Fretka je to plně domestikovaná kunovitá šelma. Chovat se začala za účelem likvidace hlodavců tam, kde by použití jiných metod nebylo bezpečné.

V Evropě ale vzrostl počet fretek chovaných jen pro zálibu. Lidé je chovají jako psy a kočky, fretky se volně pohybují po domě. S tím jsou ovšem spojena určitá rizika. 

Co všechno se fretce může stát

Zvědavost a čilost fretky způsobuje ucpání střev po pozření nežádoucích předmětů, zásah elektrickým proudem po překousání kabelů, uvíznutí v úzkých prostorách, vypadnutí z oken a mnoho dalších neštěstí. Proto by fretka v době, kdy majitel není nablízku, měla být bezpečně ochráněna před ní samou v kleci nebo kotci. 

Jak se o fretku postarat

Chováte-li fretku ve venkovním výběhu, je třeba jej zajistit před predátory a ochránit před sluncem. Fretky mají nedostatečně vyvinuté potní žlázy, a tak jsou velmi náchylné k úžehu.

Miska s vodou by měla být umístěna dost daleko od krmiště a pelíšku. Fretky si misku pletou s koupalištěm, a její okolí pak podle toho vypadá. Chovatelé proto často upřednostňují napáječky, které žádné vodní radovánky neumožňují. 

I fretka potřebuje soukromí. Vytvoříte jí ho z různých krabic a starých ručníků. Jako podestýlku nedoporučujeme seno ani hobliny, protože mohou způsobit chronické dráždění dýchacích cest.

Jídelníček fretky tvoří maso a zas maso. Mnoho výrobců nabízí vyvážená krmiva v konzervách i v granulích. Fretky je možno také sytit krmivem pro koťata (nikoliv dospělé kočky). 

Zdravotní péče

Preventivní veterinární péče o malé fretky začíná v 6.–8. týdnu prvním očkováním. Po třech týdnech následuje revakcinace, které probíhá do 14.–16. týdne a pak znovu každý rok. Očkuje se proti psince a vzteklině.

Fretky velmi často trpí onemocněním srdce, pankreatu a nadledvinek. Proto doporučujeme preventivní prohlídky s odběrem krve na biochemické a hematologické vyšetření: do pěti let věku jednou, u starších zvířat dvakrát ročně. 

Milostný život fretek

Fretčí říje probíhá u samců i samic od jara do podzimu, u samic i déle, nedojde-li ke spáření. Vysoké hladiny pohlavních hormonů pak přetrvávají až do konce reprodukční sezóny, což vyvolává apatii, nechutenství, krvácení, ale i úhyn. Nejlepší prevencí je kastrace, a to ještě před nástupem prvních projevů říje. 

Kastrace je vhodná i pro samce z důvodů zabránění reprodukce, snížení mezidruhové agrese a umožnění chovu ve skupinách. Vedlejším přínosem je potlačení typického fretčího zápachu. (Zdrojem pachu jsou kožní žlázy, odstranění análních žlázek proto nemá smysl; navíc je nezákonné.)

Chirurgická kastrace, běžně používaná v USA i v Evropě, s sebou ovšem nese vysoké riziko vzniku nádoru na nadledvinkách. Alternativou je hormonální preparát, který implantujeme do podkoží. Ten fretku zbaví plodnosti na dva roky. Poté je nutno zákrok zopakovat. Zdravotní rizika této nechirurgické kastrace jsou nulová.

S fretkou na nemocenské

Fretky jsou vysoce vnímavé k některým kmenům chřipky. Zdrojem nákazy bývá nemocné zvíře nebo člověk, přenos ale může být i opačný. Stejně jako u lidí chřipka většinou odezní spontánně.

Fretky jsou nesmírně zajímavá zvířata, o kterých bychom mohli psát donekonečna. Máte-li k jejich chovu nebo zdraví otázky, zastavte se u nás na Weilovně.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.