Kocourek nás zaujal mimořádně silným zápachem vycházejícím z jednoho ouška. Problém přetrvával tři měsíce a antibiotika jej jenom trochu mírnila.

Po dohodě s majitelem jsme kocourka objednali na diagnostické vyšetření v analgosedaci. To je taková poloviční narkóza, v níž ještě nemůžete operovat, pacient je už ale vláčný, má výrazně snížený práh bolestivosti a lze jím dobře manipulovat.

Ze zvukovodu jsme odebrali materiál na bakteriologické vyšetření a ouško jsme po vyčištění důkladně prohlédli otoskopem. Místo bubínku na nás koukala růžová tkáň polypu. Příčina opakovaného zánětu, který zápach signalizoval, byla odhalena.

Polyp je u koček častou příčinou problémů se sluchem, ale i s dýcháním. Vždy musíme zjistit, odkud kam roste. Polyp našeho pacienta vyrůstal ze středního ucha, které naštěstí nebylo nijak změněné (jak ukázal rentgenový snímek). Opatrně jsme ho tedy přes zvukovod odstranili a zkontrolovali, zda je celý včetně stopky.

Antibiotické kapky do ucha kocourek nedostal, protože při poraněném bubínku se lokální aplikace nepoužívá. Ranku jsme ošetřili dezinfekčním roztokem a antibiotika nasadili celkově. Kocourka jsme po probuzení předali majiteli s upozorněním, že růst polypu se může opakovat, přičemž jeho odstranění nemusí být vždy tak snadné. Někdy vyžaduje operaci, kterou u nás samozřejmě umíme, je ale podstatně složitější a pro pacienta náročnější.

Těžko tomu zabránit. Polypy zvířata postihují v každém věku a příčiny jejich růstu nebyly dodnes objasněny.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.