Onemocnění kočičích dolních cest močových se někdy označuje zkratkou FeLUTD. Jedná se o soubor chorob močového měchýře a močové trubice, které se projeví obtížným, častějším nebo bolestivým močením, neklidem či přítomností krvi v moči.

Nejde o banální problém. Kočky s obstrukcí (ucpáním) močových cest se ocitají v akutním ohrožení života. Každé onemocnění dolních cest močových může vést až k selhání ledvin a úmrtí. Okamžitá návštěva veterináře je nezbytná! 

Jak problémy vznikají

S problémy močových cest se setkáváme u koček v každém věku. U mladých jde v naprosté většině případů o idiopatické onemocnění (bez zjištěné příčiny), u starších je nejčastějším viníkem bakteriální zánět, močové kameny nebo neoplazie. Problémy mohou být i důsledkem selhání ledvin, nadprodukce hormonů štítné žlázy nebo užívání určitých léků.

Klinické příznaky jsou výraznější u obézních koček s minimem pohybu venku, koček krmených suchou stravou a chovaných v početných skupinách. 

Velmi častým spouštěcím faktorem je “pouhý” stres. Ten je třeba zmírnit poskytnutím bezpečného útočiště, zavedením samoobslužného krmení nebo důsledným každodenním vyklízením toalety. K uklidnění zvířete je možno využít tvářového feromonového komplexu Feliway, který se prodává ve formě difuzéru do zásuvky nebo spreje pro lokální aplikaci. Feromon příznivě působí na nervový systém kočky a zvyšuje její pocit bezpečí.

Jak problémy léčit

Odhalit, že kočička trpí onemocněním močových cest, nemusí být snadné. Jednou z možností je použití speciální podestýlky toalet, která mění barvu v závislosti na složení moči. 

Prevenci i léčbu onemocnění podporuje přechod ze suché, granulované stravy na konzervované krmivo. Zásadní je příjem tekutin. Kočky obecně pijí málo, a tak je k pití musíme přilákat ochucením vody vývarem nebo pořízením keramické fontánky. Proudící voda je pro mnoho koček atraktivnější než voda stojatá. Plastové misky se snadno zanášejí a kočky pak odpuzují. Proto je dobré používat misku skleněnou nebo keramickou

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.