Není blecha jako blecha. Nejčastější z mnoha jejich druhů je blecha kočičí. Navzdory svému jménu ale nenapadá jenom kočky, nýbrž i psy a občas i lidi – natruc dědovi Komárkovi.

Blechy jsou rozšířeny po celém světě. Jako takové jsou nejčastějším původcem ektoparazitózy (onemocnění způsobeného parazity, kteří napadají kůži). Viníkem je samička, která do srsti zvířete klade svá vajíčka. Ta pak ze srsti vypadávají a zamořují prostředí, v němž se zvíře pohybuje. 

Vývoj blechy trvá asi pět týdnů, v zimě o něco déle. Z vajíček se líhnou larvy, které se živí drobnými černými výkaly dospělých blech. Pouze ony sají krev. 

Bleší kousnutí silně svědí. Při silném zablešení může dojít i k úbytku krve, který může být pro velmi malé nebo mladé jedince až fatální.

Blechy sají krev, vy vysajte blechy

Naštěstí až 90 % blešího života probíhá mimo tělo hostitele. Nejdůležitějším pomocníkem v boji proti nim je proto výkonný vysavač. Častým vysáváním snížíte množství bleších výkalů, čímž vyhladovíte jejich larvy.

Jak často je třeba vysávat? Každý den. Když máte pocit, že jste se už naluxovali dost, začněte znovu. Podtlak způsobený vysavačem totiž stimuluje blechy k pohybu, takže máte dobrou možnost napodruhé vysát ty, které unikly v prvním kole. 

Hladovka larev ale k vymýcení stačit nebude. Vývojový cyklus blech je nutno prolomit pomocí insekticidů, ideálně těch s přídavkem regulátoru růstu hmyzu (IGR). Regulátor je, zjednodušeně řečeno, bleší antikoncepce. 

Insekticid naneste na všechna místa, po kterých se zvíře pohybuje: koberce, pelíšky, dvůr, zahrada. Volte tmavá a stinná místa. Použití insekticidů nejenže množství blech výrazně zredukuje, ale také vás na aspoň dva týdny zbaví nutnosti vysávání. Nasazení insekticidu je třeba několikrát opakovat.

Přijďte se poradit

Na naší klinice nabízíme několik prověřených preparátů proti blechám: kapky, které se aplikují kočce mezi lopatky (tzv. spot-on), obojky, spreje i pudry. Máme také velice účinný preparát v podobě tablet. Zvířeti se podávají jednou měsíčně a blechy zabíjejí už po 30 minutách. Naši lékaři vám s výběrem ochotně poradí.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.