Nádorová onemocnění patří k nejčastějším onemocněním psů a koček. Existuje několik možností jak s chorobou bojovat. Jednou z nich je nasazení chemoterapie. 

U většiny majitelů vyvolá slovo chemoterapie negativní odezvu, protože si představí člověka, kterému vypadaly vlasy, je unavený a trpí nevolností. 

Zvířata snášejí léčbu lépe než lidé

Hlavním faktorem je to, že zvířátka si neuvědomují závažnost svého onemocnění, a nemusí tak čelit psychickým dopadům. Také je velmi důležité uvědomit si, že u zvířat je prioritou onemocnění potlačit, nikoliv vyléčit jako u lidí.

Přesto léčba také není úplně bez rizika. Navržený léčebný protokol odpovídá typu onemocnění a stavu pacienta. Léčba spočívá v podávání cytostatik, které aplikujeme injekčně, ve formě tablet nebo kombinací obou forem. Tablety podávají majitelé doma, na injekční aplikace (tzv. kapačky) dochází pacient na kliniku. Trvají vždy několik hodin, ale obejdou se bez hospitalizace. Důležitá je spolupráce mezi majitelem a lékařem.

Jak fungují cytostatika

Cytostatika napadají rychle se dělící buňky. Především tak zasahují buňky nádoru. Zasáhnou však také buňky zažívacího ústrojí. Proto mohou pacienti trpět apatií, anorexií nebo zvracením. Nežádoucím účinkům předcházíme podáváním léků na podporu zažívání a proti zvracení, nebo snížením dávek cytostatik. 

Dalšími rychle se dělícími buňkami jsou buňky kostní dřeně. Před nasazením i v průběhu chemoterapie proto pravidelně vyšetřujeme krevní obraz. Zvíře s nedostatkem bílých krvinek je náchylné k banálním infekcím, které pro něj v jeho stavu mohou být i fatální. Nutná jsou i pravidelná vyšetření funkce ledvin a jater.

Rizika pro majitele

Aplikace cytostatik má jistá rizika i pro majitele ošetřovaných zvířat. Protože se vylučují močí a výkaly, buďte při manipulaci s exkrementy opatrní. Používejte rukavice. 

Opatrní buďte i v případě, že pacient zvrací nebo třeba (po zranění) krvácí. Sliny naopak velké riziko nepředstavují. Přesto chemoterapii u zvířete nedoporučujeme, jsou-li v domácnosti těhotné ženy nebo předškoláci.

Chemoterapie může prodloužit život vašemu pejskovi nebo kočičce o několik měsíců i let. Řekněte sami, není to v jejich životech dlouhá doba?

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.