Krmit, či nekrmit psa syrovým masem? To je pro mnohé majitele psů čím dál aktuálnější otázka. Krmení syrovým masem se totiž stává stále populárnější volbou pro páníčky, kteří hledají alternativy k průmyslově vyráběným krmivům. Nicméně existují rizika s tím spojená a majitelé psů by je měli vzít v úvahu předtím, než se rozhodnou tuto dietu svým domácím mazlíčkům nabídnout.

Co je botulismus

Jedním z největších rizik spojených s krmením psů syrovým masem je infekce botulismem. Botulismus je onemocnění způsobené bakterií Clostridium botulinum, která produkuje toxin, který může být smrtelný. Tato bakterie může být přítomna v syrovém mase, zejména v mase, které bylo nezpracované, případně vícekrát rozmrazované.

Pacienti s příznaky otravy botulismem se objevují i na naší klinice Na Weilovně. Často se jedná o psy z kotcového chovu, kteří jsou krmeni právě syrovým masem. V těchto případech se příznaky objevují u všech psů z chovu a je potřeba vyšetřit i psy, kteří nemají akutní problémy.

Jaké jsou příznaky botulismu

Pokud pes sní maso infikované botulismem, může dojít k vážnému onemocnění. Symptomy botulismu u psů zahrnují slabost, ztrátu koordinace, poruchy dýchání a problémy s trávením. V extrémních případech může infekce botulismem u psů vést až k úmrtí.

Podezření na otravu botulotoxinem je vždy u zvířat s neurologickými problémy. Diagnostika je ovšem velmi obtížná. Toxin se z krve velmi rychle ztrácí a není jednoduché jeho přítomnost potvrdit. Důležité jsou tedy především příznaky a anamnéza.

Při podezření na infekci botulismem se obraťte co nejdříve na svého veterinárního lékaře.