Lymská borelióza a anaplazmóza – dvě častá onemocnění, které dokážou vašeho chlupatého kamaráda pěkně potrápit. Společným původcem problémů je klíště.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je široce rozšířené onemocnění přenášené především klíšťaty druhu Ixodes ricinus. Způsobuje ho bakterie Borrelia burgdorferi, která se v klíšťatech množí a hostitele napadá prostřednictvím jejich slin.

Vývoj klinických příznaků po kousnutí infikovaným klíštětem významně závisí na imunitní kondici pacienta. Symptomy se mohou objevit v období 2–6 měsíců od přisátí klíštěte. Patří k nim horečka, občasné kulhání, zvětšené mízní uzliny, hubnutí, bolesti svalů, deprese či nechuť k jídlu. Vzácnějším symptomem je srdeční selhání, selhání ledvin nebo neurologické příznaky jako křeče, zvýšená agrese apod.

Neblahou vlastností boreliózy je neexistence jednoznačné diagnostiky. Onemocnění se neprojevuje žádnými specifickými změnami v krevním obraze ani ve výsledcích biochemického vyšetření. Sérologická pozitivita ukáže na napadení spirochetami, neprokáže ale aktivní infekci. Existuje mnoho rychlých testů, které mohou odezvu na napadení boreliózou detekovat, prokázat ji ale neumí. 

Proto je podezřelé příznaky a výsledky vyšetření nutno spojit s napadením psa či kočky klíštětem a s rychlou pozitivní odezvou na nasazenou antibiotickou terapii. Antibiotika podáváme nejméně měsíc, i tak ale může dojít k recidivě onemocnění.

Nejlepší prevencí boreliózy je proto vakcinace s revakcinací po 3 týdnech a poté vždy po roce. Rozhodně doporučujeme užívat i dalších preventivních prostředků, jako třeba antiparazitárních obojků, pipet nebo tablet.

Budete-li mít zájem o vakcinaci vašeho chlupáče, jsme připraveni. Stejně tak jsou k dispozici zmíněné antiparazitární prostředky.

Anaplazmóza

Dalším onemocněním, které přenáší klíště, je anaplazmóza. Choroba se projeví zvracením, průjmem, bolestivostí a ztuhlostí svalů, nechutenstvím, hubnutím nebo příznaky neurologické povahy. Původcem je bakterie Anaplasma phagocytophilum. K přenosu z klíštěte na zvíře potřebuje bakterie 24–48 hodin. Proto je tak důležité rychlé odstraňování přisátých klíšťat.

Popsané příznaky se obvykle objeví do tří týdnů. Někdy však zvíře onemocnění asymptomaticky, tj. bez zjevných příznaků. Proto doporučujeme pravidelné testování na anaplazmózu přinejmenším jednou ročně. Pro psy pastevecké, lovecké, záchranářské a další, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku kontaktu s klíštětem, je testování vhodné dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.

Včasné odhalení anaplazmózy a zahájení odpovídající léčby je velmi důležité, protože akutní fáze často přechází do fáze chronické, která se už léčí mnohem hůř.

Samozřejmě nejlepší je zabránit kontaktu zvířete s klíštětem pomocí antiektoparazitik. S výběrem vám poradíme.

Nemůžete najít informace?

Zavolejte 724 277 230 nebo nám napište.